Flevoland krijgt eigen afdeling Contact Oud- en actief dienende Mariniers
De vereniging Contact Oud- en actief dienende Mariniers heeft nu ook een afdeling in Flevoland. Een veertigtal leden was zaterdag aanwezig bij de oprichtingsvergadering van COM Flevoland in de kantine van schietsportvereniging Het Vizier op Urk.

URK – Omdat de vereniging geen onderafdeling in Flevoland had, waren de leden verdeeld over de omliggende provincies. Contact Oud- en actief dienende Mariniers (COM) is in 1950 opgericht door mariniers, die afzwaaiden nadat ze terug waren gekeerd van hun dienst bij de Mariniersbrigade in het voormalige Nederlands-Indië.

In het begin had de vereniging slechts enkele tientallen leden maar in de loop der jaren is het COM uitgegroeid tot de grootste vereniging van oud-militairen in Nederland met ruim 8000 leden, verspreid over de hele wereld. Er zijn onderafdelingen van Australi. tot Canada, Spanje en uiteraard de Nederlandse Antillen. In Nederland zijn 9 onderafdelingen, waarbij Flevoland nu dus de tiende afdeling gaat worden. Deze verdeling over heel de wereld past bij de korpsspreuk, ‘Qua Patet Orbis’ (zo wijd de wereld strekt).

Het Korps Mariniers, opgericht op 10 december 1665, is een onderdeel van de Koninklijke Marine. Er is, ook in de media, vaak weinig kennis over dit onderdeel van defensie en vaak wordt personeel van de marine aangezien voor marinier en ook omgekeerd is dit soms het geval.

De doelstelling van COM Flevoland is, zoals ook de landelijke vereniging voorstaat, de kernwaarden van het Korps, zoals saamhorigheid en vooral ook kameraadschap in stand te houden. Deze kameraadschap geldt niet alleen voor oudmariniers maar zeker ook voor de actief dienenden, die vaak lid zijn van deze vereniging.

Zoals de korpsspreuk al zegt, dienen mariniers ook nu in alle windstreken en, omdat zij doorgaans als eersten worden uitgezonden naar crisisgebieden, meestal onder moeilijke omstandigheden. Zelf hebben ze daar overigens geen problemen mee; dit hoort bij het Korps zoals ze zelf stellen. Dienend in Oost of West, in inzetgebieden of bij acties binnen de landsgrenzen, als actief dienend of als veteraan, het schept een onderlinge band die door buitenstaanders niet altijd wordt begrepen, maar deze band is onuitwisbaar en vormt zeker ook binnen deze vereniging de ruggengraat.

Actief dienenden, veteranen en oud-mariniers die zich willen opgeven voor het COM afdeling Flevoland, kunnen contact opnemen met de secretaris, Andre Westland via andrewestland@gmail.com

Copywrite FlevoPost Dronten