Op 15 augustus 2019 was er een officiële herdenking bij het Indisch monument in Den Haag.Op 15 augustus 1945 kwam er een eind aan de Tweede Wereldoorlog binnen het Koninkrijk der Nederlanden.
Deze herdenking is voor alle slachtoffers van de Japans bezetting van Nederlands Indië door middel de vlag halfstok op te hangen en na de taptoe en twee minuten stilte vlag in top te hijsen

Ook in Almere werd dit feit officieel herdacht bij het Indië monument in het bos van de Onverzettelijke in de Verzetswijk.
Vele bewoners van het wooncomplex Rumah Merlati waren bij deze plechtigheid aanwezig. Aan dit gebeuren deden dit jaar een delegatie van COM Flevoland in de vorm van 9 tal Mariniers in COM tenue met baret die “Acte de Pressants” gaven via de vlagceremonie en erewacht.
Na een lange op de plaats rust en de taptoe met twee minuten stilte kon de Mariniers delegatie met een officiële groet aan de gevallende inrukken.

Na afloop was er een informele bijeenkomst met een gebruikelijke door de Indonesische gemeenschap als dank een Indische rijsttafel aangeboden. Met dankbare blikken namen wij afscheid met de toezegging tot volgend jaar  met een wederzijdse dank.

“Terina Kasih Banyak”

Jan Hartog